Wacht niet tot Corona voorbij is. Ga nu online en wees klaar voor de toekomst.

Corona versterkt slechts de trend die al langer zichtbaar was, dat marketing en participatie steeds meer via online kanalen verliep. Voor wie nu geen vertraging wil in zijn bouwproject of beleidsplan, is online communicatie het enige alternatief. Ik ga hier niet roepen dat online altijd beter is. Wel zien wij in ons werk ook voordelen ten opzichte van klassieke bijeenkomsten.

Afgelopen jaar viel al op dat de klassieke informatieavonden en verkoopbijeenkomsten  minder goed werden bezocht, ondanks de krappe woningmarkt. Er worden al jaren steeds minder verkoopbrochures gedrukt. Burgers en consumenten informeren zich online, grotendeels via tablet en smartphone. Offline ontmoetingen met burgers en potentiële huizenkopers bieden zeker voordelen, die we straks weer extra zullen waarderen.

Maar ná de Corona-crisis zal de online basis belangrijker dan ooit zijn.

Voordeel 1: Geen koudwatervrees bij oudere doelgroepen meer

Eén reden is dat doelgroepen straks massaal van hun koudwatervrees af zullen zijn. In de afgelopen weken hebben we al meerdere bewonersbijeenkomsten gehad met onder meer mensen van middelbare en hogere leeftijd. Leeftijdsgroepen die je nu eenmaal vaak ziet bij participatie. Zij maakten voor het eerst van hun leven gebruik van videobellen. Ze vonden het best een beetje spannend, maar het ging ze prima af. Ze waardeerden bovendien zeer dat deze mogelijkheid werd geboden.

focusgroep guisweg

Voordeel 2: Hoger bereik bij jongeren

Jongeren zijn juist al heel vertrouwd met Whatsapp videocall, Facetime, Google Hangout, Zoom etc. Wij zien extra kansen om via een online aanpak meer jongeren bij participatie te betrekken. Een online bijeenkomst duurt vrijwel altijd korter dan een offline bijeenkomst. En vaak is het niet eens nodig om één specifiek moment af te spreken. Dat brengt mij bij een ander voordeel:

zoom jonge collegas

Voordeel 3: Klantvriendelijker

Online is vaak wel zo klantvriendelijk. On demand, op een plek en tijdstip dat jou als burger/klant het best schikt. Een plenaire online bijeenkomst is heel goed te combineren met de Mentimeter (een online peilingsintrument, vergelijkbaar met Kahoot dat veel op scholen en bij pub quizzen wordt gebruikt). Na afloop van de online bijeenkomst kunnen mensen die er op dat moment niet bij konden zijn, de Mentimeter nog een paar dagen lang invullen. De resultaten komen bij elkaar en zo kan toch ieder zijn of haar input geven.

En hét alternatief voor de rondleiding over de bouwplaats is een filmpje. Voordelen voor de omwonenden: onafhankelijk van weersomstandigheden en tijd. Voordelen voor kopers: superleuk om te delen met bijvoorbeeld je ouders die je woning deels hebben gefinancierd of met je vrienden die nog een woning zoeken.

Ook het gesprek met de kopersbegeleider heeft er een groot voordeel bijgekregen: je kunt het rustig terugkijken en het filmpje sluit af met een samenvatting van de gemaakte keuzes. Maak wel vanaf het begin duidelijk dat je de bijeenkomst opneemt.

menti 1828

Voordeel 4: Continuïteit

Het grootste voordeel op de korte termijn is uiteraard dat je project nu gewoon door kan gaan. Hopelijk kunnen overheden binnenkort ook op afstand besluiten nemen. Voor ons communicatieprofessionals vormt de Corona-crisis verder geen enkel beletsel voor een bestemmingsplanprocedure, het opstellen van een Omgevingsvisie of het in verkoop brengen van een woningbouwproject. Zo kun je als gemeente, ontwikkelaar of corporatie gewoon door tijdens de Corona-beperkingen en ben je ook nog eens goed voorbereid op de tijd daarná.

Arjan Kaashoek

Partner bij De Wijde Blik

Interessant?

Schrijf je dan in de voor nieuwsbrief en we houden je op de hoogte.

Ik wil me inschrijven
Arjan Kaashoek

Bel ons voor een frisse blik (of een blikje fris)

020 523 50 90

Footer

Mail ons voor een dosis informatie

Ik wil meer weten

Nieuwsbrief

Natuurlijk noodzakelijk

Actueel

Footer

Trots op...

Dat we al meer dan 15 jaar bestaan. And still going strong. Dat we zelfs opdrachtgevers hebben voor wie we al net zo lang werken. Als je het hebt over goeie samenwerking. Dat vinden wij belangrijk. En gezellig.

Nieuws