• De Scheepmaker

De Scheepmaker

Van autohandelaar naar meest gewilde plek in Haarlem.

De vraag

Hoe overtuig je Haarlemmers dat op de plek waar onderaan het spoortalud vroeger een autohandelaar zat, aan de ‘verkeerde kant’ van het Spaarne, straks dé plek om te wonen is?

Op het laatste stukje vrije grond in het Scheepmakerskwartier in Haarlem was nog plek voor één appartementengebouw. Maar de buurt liep te hoop tegen de bouwplannen. “Te hoog, te groot.” 150 zienswijzen kwamen binnen. Bovendien ligt de kavel naast de spoorlijn Haarlem-Amsterdam. Maar wát een plek aan het water, wát een kwaliteit in het gebouw en de woningen en wát een kans om te wonen!

De Scheepmaker

Wat hebben we gedaan?

 • #marketing
 • #participatie

Het participatietraject ging vooraf aan het marketingtraject en verdient eigenlijk een aparte beschrijving. Onze opdrachtgever, de samenwerking tussen ontwikkelaar Wibaut en AIVM, ontving maar liefst 150 zienswijzen uit de buurt op de bouwvoornemens. Het proces zat vast en vroeg om een kundige ingreep. De Wijde Blik sprong in.

Toen het participatieproces met de buurt erop zat, konden we aan de slag met de aanloop naar de verkoop. Onder meer een Facebookcampagne, we maakten korte en leuke vlogs met het sympathieke Haarlem City Blog, we maakten 360- hoogtefoto’s om het uitzicht te laten zien, organiseerden een kick-off met een spectaculaire skywatch die bezoekers tot 20 meter hoog tilde, lieten interieurarchitecten meetekenen en -denken met belangstellenden, we maakten een magazine, lieten architect én buurtbewoners aan het woord, maakten een prachtige interactieve verkoopwebsite boordevol fraaie impressies en we ontvingen we 1.200 bezoekers in time-slots op de start verkoop in Haarlem.

De Scheepmaker

Wat leverde het op?

De bestemmingsplanprocedure telde 0 bezwaren, na eerst 150 zienswijzen. We konden direct meeliften op positieve free publicity in het Haarlems Dagblad. We startten de promotiecampagne in mei en ontvingen meer dan 1.000 bezoekers op de kick-off in juli. Het aantal belangstellenden liep op tot meer dan 4.000 in september. De start verkoop in oktober in de ruime Lichtfabriek in Haarlem was slim gekozen: we moesten de maar liefst 1.200 bezoekers in time-slots van een uur ontvangen. Het verkoopteam op die dag bestond uit ongeveer 20 makelaars. Een succes! Dankzij al deze grote gezamenlijke inspanningen in korte tijd ontving de makelaar bijna 300 inschrijvingen op de 55 appartementen.

De Scheepmaker

Facts & Figures

Opdrachtgever

Wibaut en AIVM

Plaats
Haarlem
Jaar
2017
Expertise
 • Gebiedsmarketing
 • Weblinks
  Website
  Facebook
  Team
  De Scheepmaker
  Diane van Toor

  Bel ons voor een frisse blik (of een blikje fris)

  020 523 50 90

  Footer

  Mail ons voor een dosis informatie

  Ik wil meer weten

  Nieuwsbrief

  Natuurlijk noodzakelijk

  Actueel

  Footer

  Trots op...

  Dat we al meer dan 15 jaar bestaan. And still going strong. Dat we zelfs opdrachtgevers hebben voor wie we al net zo lang werken. Als je het hebt over goeie samenwerking. Dat vinden wij belangrijk. En gezellig.

  Nieuws