• Frisse Blik op het Oude Dorp

Frisse Blik op het Oude Dorp

Houten kijkt wandelend mee voor nieuwe visie

De vraag

Het historische hart van Houten is aan een opknapbeurt toe. Het Oude Dorp is goed behouden gebleven tijdens de groeispurt die Houten doormaakte. De gemeente Houten wilde de visie op het Oude Dorp opfrissen zodat het een levendig en aantrekkelijk gebied blijft om te wonen, winkelen en uit te gaan. Maar hoe weet je wat je inwoners het beste vinden voor het Oude Dorp? En hoezeer waarderen ze dit historische hart? Wij zijn op zoek gegaan naar het antwoord op die vragen en organiseerden een uniek meedenkproces.

Frisse Blik op het Oude Dorp

Wat hebben we gedaan?

 • #participatie
 • #wandelroute
 • #werkatelier
 • #online

Heel Houten is uitgenodigd om een wandelroute langs hotspots van het Oude Dorp te lopen. Op het Plein, in het park, bij de school of langs een druk verkeerspunt: op verschillende sleutellocaties kon iedereen vragen beantwoorden over die bewuste plek. Op papier maar ook online: zowel ter plekke op de smartphone als thuis vanaf de bank. Tegelijkertijd zijn we in gesprek gegaan met partijen zoals verenigingen, de school en diverse ondernemers. Na de campagne zijn we met ruim zestig Houtenaren tijdens vier werkateliers de diepte ingegaan. Van alles kwam aan bod: van cultuurhistorische waarde tot wel of geen autovrij plein en verschillende ideeën voor de muziektent. Met bier en bitterballen in het dorpscafé vroegen we de jongeren om mee te denken tijdens een extra werkatelier.

Frisse Blik op het Oude Dorp

Wat leverde het op?

De publieke peiling heeft een berg aan meningen, voorstellen en voorkeuren opgeleverd. Daar bovenop kwamen nog eens talrijke ideeën en inzichten uit de vijf werkateliers. Wij hebben alles op een rij gezet in een rapportage voor de gemeente Houten. Het resultaat was een helder inzicht in wat Houtenaren wensen voor hun historisch hart. Dit resultaat vormt de basis voor een hernieuwde visie.

Frisse Blik op het Oude Dorp

Facts & Figures

Opdrachtgever

Gemeente Houten

Plaats
Houten
Jaar
2019
Expertise
 • Participatie
 • Team
  Frisse Blik op het Oude Dorp
  Shakiela Bouwer

  Bel ons voor een frisse blik (of een blikje fris)

  020 523 50 90

  Footer

  Mail ons voor een dosis informatie

  Ik wil meer weten

  Nieuwsbrief

  Natuurlijk noodzakelijk

  Actueel

  Footer

  Trots op...

  Dat we al meer dan 15 jaar bestaan. And still going strong. Dat we zelfs opdrachtgevers hebben voor wie we al net zo lang werken. Als je het hebt over goeie samenwerking. Dat vinden wij belangrijk. En gezellig.

  Nieuws