• Grebbedijk

De Dijkdenkers

Buren van de Grebbedijk bedenken dé ideale dijk.

De vraag

De Grebbedijk tussen Rhenen en Wageningen is een belangrijke Nederlandse dijk. Als deze doorbreekt staat het alles tot aan Amersfoort onder water. Volgens de nieuwste normen moet hij versterkt worden. Het Waterschap Vallei en Veluwe vroegen De Wijde Blik: zet een participatietraject op om draagvlak te creëren voor de werkzaamheden. Én veel leuker nog: de branding van de dijk als mooi natuurgebied. Met recreatieve functie.

Grebbedijk

Wat hebben we gedaan?

 • #participatie
 • #participatiebijeenkomsten
 • #branding
 • #website

Er moest een plan komen voor de versterking van de Grebbedijk. Veel partijen zijn betrokken, zoals de Provincies Utrecht en Gelderland, alle gemeentes die onderlopen bij doorbraak en het Waterschap Vallei en Veluwe. De Grebbedijk ligt in de Blauwe Kamer. Een van de mooiste rivierlandschappen van Nederland. Dus waarom versterking niet aangrijpen om de Grebbedijk een recreatieve functie te geven. En op de kaart te zetten? Buren van de Grebbedijk denken mee. Brainstormen en meedoen. We noemen ze Dijkdenkers. Dat zijn er zo'n 15. Er doe er nog meer mee, maar minder actief. Allen denken op een verrassende manier over een nieuwe functie voor de dijk. We nodigen buren uit in de verhalenkamer. Dan komen er Dijkverhalen. Trots zijn op de dijk.

Grebbedijk

Wat leverde het op?

Dijkdenkers en buren zijn betrokken bij de Grebbedijk. Het is een beetje hun dijk geworden. Hierdoor ontstaat begrip voor eventuele overlast van versterkingswerkzaamheden.  De dijk is een plek geworden om fijn te recreëren. Dit is een ongoing proces.

Grebbedijk

Facts & Figures

Opdrachtgever

Waterschap Vallei en Veluwe

Plaats
Wageningen, Rhenen etc.
Jaar
2016-heden
Expertise
 • Participatie
 • Weblinks
  Website
  Facebook
  Team
  Grebbedijk
  Leonie Offereins

  Bel ons voor een frisse blik (of een blikje fris)

  020 523 50 90

  Footer

  Mail ons voor een dosis informatie

  Ik wil meer weten

  Nieuwsbrief

  Natuurlijk noodzakelijk

  Actueel

  Footer

  Trots op...

  Dat we al meer dan 15 jaar bestaan. And still going strong. Dat we zelfs opdrachtgevers hebben voor wie we al net zo lang werken. Als je het hebt over goeie samenwerking. Dat vinden wij belangrijk. En gezellig.

  Nieuws