• Ringweg Zaandstad

Zaans dijkje op los zand

Betrokken bewoners Ringweg en Westzanerdijk maken eigen plan voor eigen woning.

De vraag

In Zaanstad - tegen het centrum van Zaandam - liggen de Ringweg en de Westzanerdijk. Een autonoom volksbuurtje met eigenzinnige bewoners. Met een duidelijke mening. Woningcorporatie Parteon heeft er veel bezit. Er was een vermoeden dat de funderingen slecht zijn. En ook de staat van de woningen. Ze vroegen De Wijde Blik om een strategie te bedenken voor een participatieproces en als onafhankelijke partij op te treden.

Ringweg Zaandstad

Wat hebben we gedaan?

 • #participatie
 • #participatiebijeenkomst

Ok. Even op een rijtje: Parteon wist dat de funderingen eventueel slecht waren. En de staat van de woningen. Ze wisten ook dat het een eigenzinnig buurtje was met een eigen mening. Parteon wilde een vernieuwingsplan maken met de buurt. Met voor elk wat wils. We moesten grip krijgen op deze situatie. Daarom hebben we een aantal bijeenkomsten georganiseerd met de buurt. Aan hen de keuze: slopen of renoveren. En dan ook nog: renovatie small zónder of extra large mét huurverhoging.

Experiment
We hebben een experiment gedaan met een commissie van 10 bewoners. Die dachten mee over elk blokje uit de buurt. Sommige blokjes werden gesloopt en nieuwbouw in de plaats, andere small gerenoveerd, en andere extra large. We voerden individuele gesprekken over woonwensen. Aan het einde was er een gedragen vernieuwingsplan.

Ringweg Zaandstad

Wat leverde het op?

Er was vertrouwen in Parteon. We hebben zeer abstracte renovatie en funderingsmaterie omgezet naar Jip en Janneke taal. Met als resultaat een gedragen vernieuwingsplan. Bewoners blij. Parteon blij. En de beeldvorming in de media was positief.

Ringweg Zaandstad

Facts & Figures

Opdrachtgever

Woningcorporatie Parteon

Plaats
Zaanstad
Jaar
2014-2015
Expertise
 • Participatie
 • Team
  Ringweg Zaandstad
  Arjan Kaashoek

  Bel ons voor een frisse blik (of een blikje fris)

  020 523 50 90

  Footer

  Mail ons voor een dosis informatie

  Ik wil meer weten

  Nieuwsbrief

  Natuurlijk noodzakelijk

  Actueel

  Footer

  Trots op...

  Dat we al 11 jaar bestaan. 11 jaar? Alweer bijna 12 jaar! And still going strong. Dat we zelfs opdrachtgevers hebben voor wie we al net zo lang werken. Als je het hebt over goeie samenwerking. Dat vinden wij belangrijk. En gezellig.

  Nieuws