• Wisselspoor

200 mensen en meningen

Oud NS terrein in Utrecht wordt creatieve hotspot.

De vraag

Het oude NS terrein in Utrecht transformeert naar een dynamische en creatieve woon-werklocatie. Innovatieve start-ups gecombineerd met 800 woningen. Buurtbewoners denken enthousiast mee over de plannen. Opdrachtgever Synchroon vroeg De Wijde Blik om een strategie te bedenken voor het participatieproces. En ook de uitvoering ervan te doen.

Wisselspoor

Wat hebben we gedaan?

 • #participatie
 • #participatiebijeenkomsten

Het oude spooremplacement van de NS in Utrecht transformeert de komende jaren naar een bruisende hotspot. Een enorm terrein met oude monumentale gebouwen voor treinen en wagons. Er is veel ruimte voor creatieve start-ups, horeca en ambachten. Én plek voor 800 woningen. We hebben een proces architectuur bedacht voor een goeie verbinding tussen buurt en ontwikkelaar Synchroon. We hebben onderwerpen bedacht: bouwhoogtes, architectuur, infrastructuur en inrichting openbare ruimte. Buurtbewoners tekenen zich in op een thema en denken mee. Ook buurtkids doen mee. Zij wijzen speelplekken aan, en favoriete speeltoestellen.

Participatieproces
50 actieve participanten en ca. 200 passief. De eerste groep denkt heel actief mee. De tweede groep kijkt mee. Via een website volgt de buurt het proces. Het proces is complex. Door veel partijen: Pro Rail, Nederlandse Spoorwegen, gemeente Utrecht en Synchroon. Wij stroomlijnen de communicatie tussen alle partijen. Met de buurt als belangrijkste communicatiedoelgroep.

Creatieve hotspot
Wij zijn ook betrokken bij de placemaking van Wisselspoor. Job Keja, initiatiefnemer van BAUT Amsterdam, is verantwoordelijk voor de creatieve invulling. Er komen artistieke meubels, een kookstudio, een theater, expositieruimte en zelfs bijenkassen op het spoor. Dat wordt me wat!

Wisselspoor

Wat leverde het op?

Het plan is in fase 1 aangepast door alle tips en adviezen uit de buurt. Er werd écht geluisterd. Er komt zelfs een park geheel in coproductie. Hierdoor is er veel draagvlak voor de plannen. Iedereen blij!

Wisselspoor

Facts & Figures

Opdrachtgever

Synchroon

Plaats
Utrecht
Jaar
2014-heden
Expertise
 • Participatie
 • Weblinks
  Website
  Facebook
  Team
  Wisselspoor
  Daniëlle de Vries

  Bel ons voor een frisse blik (of een blikje fris)

  020 523 50 90

  Footer

  Mail ons voor een dosis informatie

  Ik wil meer weten

  Nieuwsbrief

  Natuurlijk noodzakelijk

  Actueel

  Footer

  Trots op...

  Dat we al meer dan 15 jaar bestaan. And still going strong. Dat we zelfs opdrachtgevers hebben voor wie we al net zo lang werken. Als je het hebt over goeie samenwerking. Dat vinden wij belangrijk. En gezellig.

  Nieuws