• Blok 14

Participatie met toekomstige huurders in het Holenkwartier

De vraag

In de nieuwe wijk Holenkwartier in Hoorn realiseert Intermaris 60 nieuwe sociale huurwoningen. En dat doet deze woningcorporatie niet alleen, maar samen met de toekomstige huurders. Al vanaf de start van het project mogen zij meedenken over het woongebouw. Niet alleen over de invulling van de gemeenschappelijke binnen- en buitenruimtes, maar ook over het vormen van een community. 

Blok 14

Wat hebben we gedaan?

 • #onlineparticipatie
 • #community

Deelnemers werven, dat was de eerste stap. Door de inzet van social media, video’s, artikelen in de krant en de speciale website www.blok14.nl hebben ruim 500 geïnteresseerden zich ingeschreven. Tijdens de startbijeenkomst, die we vanwege corona snel moesten ombouwen naar een online versie, hebben we alle deelnemers geïnformeerd. Dankzij een online peiling konden we veel informatie verzamelen over de wensen van de toekomstige huurders. Meerdere online sessies volgden, maar hoe bouw je nu een community en zorg je dat de huurders ook elkaar leren kennen? Hiervoor zetten we onder meer social media in. Vooral in de besloten Facebook Groep wordt druk met elkaar ‘gepraat’. Na de 'coronaperiode' organiseerden we fysieke workshops en een gezellig zomerfeest. Ook hebben we de eerste selectieronde achter de rug en gaan we met de eerste groep aan de slag om het concept verder uit te denken... wordt vervolgd!

Blok 14

Wat leverde het op?

Ruim 500 aanmeldingen en veel waardevolle input voor de architect om het gebouw vorm te geven. Zoals aan welke type woningen behoefte is en hoe de bewoners de gemeenschappelijke ruimtes willen invullen. En wat het ook oplevert, is huurders die zich nu al verbonden voelen met Blok 14 en elkaar. Ideeën hoe dat straks vorm krijgt, worden al uitgewisseld; voor elkaar koken, elkaars hond uitlaten of samen sporten. Dat levert straks een enthousiaste groep bewoners op, die zich betrokken voelt bij elkaar, het gebouw en de omgeving.

Blok 14

Facts & Figures

Opdrachtgever

Intermaris

Plaats
Hoorn
Jaar
2020 - heden
Expertise
 • Participatie
 • Weblinks
  Website
  Facebook
  Team
  Blok 14
  Denise Vrolijk

  Bel ons voor een frisse blik (of een blikje fris)

  020 523 50 90

  Footer

  Mail ons voor een dosis informatie

  Ik wil meer weten

  Nieuwsbrief

  Natuurlijk noodzakelijk

  Actueel

  Footer

  Trots op...

  Dat we al bijna 20 jaar bestaan. And still going strong. Dat we zelfs opdrachtgevers hebben voor wie we al net zo lang werken. Als je het hebt over goeie samenwerking. Dat vinden wij belangrijk. En gezellig.

  Nieuws